August 03 2020 0Comment
Blok 12 gradnja ekskluzivnog poslovno stambenog objekta

Business (not) as usual – Posao (ne) po starom

Iako je ekonomija izvesno naučna disciplina, mnoge njene zakonitosti nisu najjasnije i izazivaju veliku polemiku među stručnjacima. I kao privrednici i kao kompanija, bili smo svedoci da se u poslednjih nekoliko godina rodila svetska ekonomija koju smo prigodno nazvali “nenormalnom”. Negativne cene sirove nafte (!), negativne kamatne stope na štednju i depozite u bankama, akcijske i druge berze koje beleže rast bez uporišta u realnosti, prestanak profitabilnosti kao mere vrednovanja uspešnosti kompanije…

Taman kada smo mislili da se sve što je moglo prevrnulo naopačke, snašao nas je korona virus. Jedna od univerzalnih društvenih mera primenjenih u borbi protiv pandemije bila je i ograničenje kretanja ljudi. Iznenada, desila se za globalnu ekonomiju nezamisliva pojava – kriza na strani ponude uz propratni šok i prekid lanaca distribucije.

Kako su stotine milona radnika prestale da idu na posao, ponuda robe i usluga drastično je opala. Kriza ponude mometalno se prelila na domen potražnje. Građani, uplašeni za budućnost svog zdravlja i posla, trošili su neophodni minimum, a mnogo toga nisu mogli ni da nabave. Kombinovanu krizu i potražnje i ponude eksperti nazivaju najgorim od najgorih scenarija koji vodi u duboku ekonomsku depresiju, u koju ipak za sada nismo ušli.

Gradnja stambeno-poslovnog kompleksa – Blok 12

Blok 12 gradnja

 

Da bi Termomont mogao da pravilno reaguje kao firma, morali smo da se prisetimo jugoslovenskih devedesetih. Osluškujemo signale sa našeg i svetskog tržišta i da se uzdamo u intuiciju na bazi decenijskog iskustva “plivanja” u krizama. Iza katastrofičnih najava, provejavali su i mirniji tonovi. Sagledavši situaciju, zaključili smo da na kratak i srednji rok krize na domaćem tržištu građevinarstva ne bi trebalo da bude.

Objavili smo sredinom maja vest koja je pobudila pažnju. Inicijativa da se na atraktivnoj lokaciji na Novom Beogradu izgradi stambeno-poslovni kompleks na oko 100.000 kvadrata, sa ukupno 604 stana i 952 parking mesta, pod imenom “Blok12”. U pitanju je jedno od najekskluzivnijih lokacija u gradu, pored YuBiznisCentra, istočni deo novobeogradskog Bloka 12, duž Bulevara Nikole Tesle, prema Dunavu

 

Da li je prestalo ulaganje u atraktivne nekretnine?

Da li je naš poslovni optimizan bez pokrića? Rekli bismo da čak nije reč o optimizmu, već o trezvenom sagladavanju situacije koja se teško može promeniti. Ulaganje u atraktivne nekretnine u Beogradu nije izgubilo na privlačnosti. Za to postoji nekoliko ključnih razloga, a jedan od njih je i ograničenost izbora u plasiranju viška kapitala.

U Srbiji berza de fakto ne fukcioniše. Penzioni fondovi nemaju investicionu funkciju kao u većini zemalja Zapada, investicioni fondovi gotovo da ne postoje i kamata na bankarske depozite oko nule (sa tendencijom ulaska u negativnu sferu), ulaganje u nepokretnosti jedno je od retkih oblasti gde se slobodan kapital može oploditi. Ne treba zaboravti ni da unutrašnje migracije stanovništva ka prestonici nisu okončane.  Moramo da priznamo da će trend kupovine objekata pomoću kredita banaka biti neizvestan u narednom periodu.


Naše je predviđanje da će, u okolnostima kada se sva zbivanja današnjice odvijaju neverovatnom brzinom, oporavak biti munjevit. Termomont, sa svojim partnerima, ne namerava da pasivno iščekuje taj oporavak. Posmatrajući naše tržište – aktuelne i potencijalne kupce, zdravu konkurenciju i relevantne trendove, uvereni smo da ćemo povratak na staro (ili ulazak u novu normalnost) dočekati spremno.

Tags:

dusan

Dušan Katilović rođen je 1975. u Senti. Po obrazovanju master međunarodnog javnog prava, obavlja funkciju nezavisnog konsultanta iz oblasti digitalne transformacije, kriptovaluta i marketinga u domenu finansijskih tehnologija. Novinarstvom i publicistikom bavi se od 1991.